Koodarit kirjoittavat surkeaa koodia

Omaan kokemukseeni perustuen olen samaa mieltä otsikon kanssa. Koodarit kirjoittavat surkeaa koodia, paikoitellen todella surkeaa!

 

Työssäni olen eri tilanteissa joutunut tekemisiin kymmenien eri koodareiden kirjoittaman koodin kanssa. Osaa koodista olen lukenut tarkemmin ja osaa vain katselmoinut. Näiden tilanteiden seurauksena voi hyvinkin vetää johtopäätöksen, että hyvää koodia kirjoittaa keskimäärin yksi 10-20 koodarista eli 5-10%. Muiden koodi on surkeaa, paikoin täyttä kuraa. En tarkoita surkealla koodilla sitä, ettei se toimisi. Jokainen koodarihan osaa kirjoittaa toimivaa koodia, ei hän muuten olisi koodari. Toimivakin koodi on vain valitettavan usein surkeaa.


Surkealla koodilla tarkoitan koodia, jossa muun muassa

  • on tehty bugiriskiä lisääviä ratkaisuja (eli purkkaratkaisuja),
  • koodin uudelleenkäyttö on minimaalista tai koodia ei käytetä ollenkaan uudelleen tai
  • koodista on tehty keinotekoisesti uudelleenkäytettävää,
  • ei ole ajateltu koodin lukijaa ja
  • on tyystin unohdettu, että koodin kanssa joutuu tekemisiin myöhemminkin.
Read More 1 Comments

Mitä väliä koodin kirjoitustavalla on?

Kouluissa ja erinäisillä ohjelmoinnin kursseilla opetetaan, miten tietyllä kielellä tai tekniikalla ohjelmoidaan. Lisäksi saatetaan, huom. saatetaan, käydä läpi joitain hyviä käytäntöjä kyseiseen kieleen tai tekniikkaan liittyen. Harvassa paikassa kehotetaan kiinnittämään huomiota koodin kirjoitustapaan eli koodin laatuun.

Read More 1 Comments

Älä kiusaa käyttäjää

Tulipas tässä päivänä eräänä testattua huvin vuoksi Microsoft-tilin luomista. Olin menossa henkilökohtaiseen Windows Live -sähköpostiini, kun hetken mielijohteesta klikkasin Rekisteröidy nyt -painiketta. Netissä surffaillessani teen aika ajoin tällaisia "testejä" eri palvelujen käyttökokemukseen liittyen. Tavoitteena näillä "testeillä" on kehittää omaa näkemystäni käytettävyydestä ja käyttökokemuksesta sekä tietysti löytää hyviä esimerkkejä mm. blogiin.

Read More 2 Comments

Paremman koodarin syntytarina

Syksy 2012:

Työjonossa vastaani tuli yksinkertaiselta vaikuttava tehtävä: laajenna aiemmin tehtyä ominaisuutta olemassa olevassa ohjelmistossa. "Tuonhan tekee puolessa tunnissa", ajattelin. Niin olin ajatellut myös sprintin aloituspalaverissa työmäärää arvioidessani. Ei kuin koodaamaan. 

Read More 0 Comments